1250 leerlingen stappen op fiets voor Cultuursafari Dordrecht 2022

1250 leerlingen voortgezet onderwijs stappen maandag 19 t/m vrijdag 23 en dinsdag 27 september op de fiets voor de Cultuursafari in Dordrecht. Tijdens deze Cultuursafari maken de leerlingen van Yuverta, Wartburg College Marnix, Dalton Vakcollege, Stedelijk Dalton Lyceum Overkampweg, Insula College Koningstraat, Yulius Het Tij, Loket Zwijndrechtse Waard, Walburg College Zwijndrecht en De Lage Waard uit Papendrecht in één dag kennis met zeven culturele organisaties in Dordrecht.

Kennismaken culturele organisaties in Dordrecht
De middelbare scholieren fietsen langs de zeven culturele organisaties in Dordrecht: de Bibliotheek AanZet, Dordrechts Museum, Nationaal Onderwijsmuseum, Cinema The Movies, Kunstmin, poppodium Bibelot en ToBe cultuurcentrum. De leerlingen ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen!

Ook voor het speciaal onderwijs
Net als de vorige editie werken we ook dit jaar met twee types programma’s, zodat het voor alle leerlingen een leuke ervaring wordt. Zo is er een programma voor de leerlingen van het speciaal onderwijs en het vmbo én een programma voor de havo/vwo leerlingen. Voorafgaand kunnen de leerlingen naar een kort filmpje met een sfeerimpressie kijken van vorig jaar, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Programma 2022
Tijdens deze Cultuursafari geven alle organisaties een kijkje achter de schermen. De leerlingen ontdekken tijdens de Cultuursafari waar alle culturele organisaties van Dordrecht te vinden zijn en wat daar te doen is. Ook ervaren ze hoe een expositie, track, film, verhaal en theatrale installatie gemaakt wordt en hoe het leven van een popartiest eruit ziet.

In het Nationaal Onderwijsmuseum spelen de leerlingen het spel Heel Holland Exposeert en wordt de groep met de beste expositie gekroond. Bij de Bibliotheek AanZet maken de leerlingen zelf een verhaal over lokale helden met behulp van een kaartspel. In Het Dordrechts Museum is zes eeuwen schilderkunst te zien. Maar… Wat kost dat nou eigenlijk? Wie bepaalt de waarde van kunst? De leerlingen gaan een kunstveiling houden en kopen en verkopen zelf schilderijen. Bij Cinema The Movies leren ze hoe het gebruik van een camera iemand beïnvloedt in wat men denkt en voelt bij de beelden.

Cultuursafari in het Energiehuis
Bij ToBe cultuurcentrum werken de scholieren in de Popcentrale aan en met een speciaal voor de Cultuursafari gecomponeerde track. Ze maken bij Schouwburg Kunstmin kennis met een theatrale installatie van kunstenares Anouk Kruithof. Zij laat de universele taal van dans zien op acht videoschermen. En tenslotte krijgen de leerlingen bij poppodium Bibelot antwoord op de vraag: hoe ziet het leven van een popartiest eruit? En na afloop krijgen ze een spetterende showcase

Wij organiseren de Cultuursafari in samenwerking met de culturele organisaties en bedanken de gemeente Dordrecht voor het mogelijk maken van de Cultuursafari in Dordrecht