Sieglien Venloo en SOC

Samen met Sieglien Venloo en haar kinderclub hebben we al een aantal activiteiten georganiseerd via Toppie Dordrecht en we ondersteunen haar ook tijdens de vakantieactiviteiten. Sieglien is de lokale bekendheid in Dordrecht en zet zich al 38 jaar met veel plezier en liefde in voor jong en oud. Ze heeft een minipraathuis (sociale ontmoetingsplaats), een kinderclub en ze helpt op scholen. Hiervoor heeft ze zelfs op koningsdag 2021 een lintje van de burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff gekregen en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Activiteiten meivakantie 2022

In de aankomende meivakantie zijn er activiteiten georganiseerd door Sieglien en SOC. Op 6 mei vinden er op de kinderclub dans- en tekenworkshops plaats in het wijkcentrum de Eendracht in de Bleijenhoek. De workshops worden gegeven door Emma de Bruin en Joeri van den Anker.  Volg Sieglien op Facebook voor de laatste updates en activiteiten.

Lokale bekendheid

Sieglien is een echte lokale bekendheid in de Bleijenhoek wijk in Dordrecht: “Doordat ik al meer dan dertig jaar met kinderen werk, vergeet ik soms hun gezichten. Maar zij vergeten mij nooit. Het komt wel eens voor dat ik op straat loop en er een volwassene naar me toe komt. Die vraagt dan: ‘Bent u die mevrouw van het buurthuis. Kent u mij nog?’ Op zo’n moment ontdek ik pas echt hoeveel invloed ik op hun leven heb gehad. Sommigen studeren, anderen hebben een vaste baan en kinderen, of zelfs kleinkinderen. Toch praten ze nog over hun jeugdherinneringen in het buurthuis.”

Tweede moeder

Sieglien is doet veel met en voor de kinderen in de buurt. Zo helpt ze drie dagen in de week op de school De Wereldwijzer – vroegere Mariaschool – en heeft ze elke vrijdagmiddag op de Eendracht een kinderclub. Sieglien: “Tussen de middag en na school knutsel ik met de kinderen of ga ik met ze naar het park. De kinderen vinden het geweldig, ze zijn altijd heel dankbaar en blij om mij te zien. De band tussen ons is zo sterk, omdat ik ze neem zoals ze zijn en ik geen onderscheid maak. Voor sommigen ben ik als een tweede moeder, ik noem ze mijn bonuskinderen. Ze kennen mij al hun hele leven. Het komt ook wel eens voor dat ik het juist voor de ouders moet opnemen. Wanneer kinderen dezelfde opvattingen horen van een andere belangrijke persoon in hun leven, nemen ze iets sneller voor waar aan. Ik maak daar gebruik van en probeer de kinderen dan duidelijk te maken dat hun ouders het beste met hen voor hebben.”

Sieglien

Vroeger is Sieglien voornamelijk door haar oma opgevoed die haar met weinig middelen heeft grootgebracht. Haar oma is dan ook een groot voorbeeld voor Sieglien. Ze is in Paramaribo in 1956 geboren. Het jaar dat vrouwen voor het eerst een eigen bankrekening mochten hebben. Ook in de jaren erna was het niet vanzelfsprekend dat vrouwen veel aan het werk gingen, van velen werd verwacht dat ze thuisbleven. Maar Sieglien wou meer bieden dan dat. Dit in combinatie met het leuk vinden om met kinderen te werken waren de start van haar ellenlange lijst aan mooie projecten en activiteiten in de wijk.

Tot in 2012 werkte Sieglien als Beheerder van het Praathuis aan het Weeshuisplein in Dordrecht, met haar collega Marina. In 2017 is het huis verkocht door de gemeente en heeft Sieglien op vrijwillige basis haar activiteiten doorgezet in het mini praathuis tegenover het Praathuis aan Weeshuisplein en de school de Wereldwijzer.