75 jaar Vrijheid in Cultuurmenu Papendrecht

Vrijheid. Een woord met veel betekenissen. Hoe je hier invulling aan geeft op een creatieve manier, daar weten 600 leerlingen van groep 7 en 8 in Papendrecht straks alles van. Aan de hand van een aantal waargebeurde lokale oorlogsverhalen worden de leerlingen met diverse workshops aan het denken gezet over wat vrijheid voor hen betekent. 

Wandschildering 
Samen met kunstenaar Moniek Bijl (studioflamingo010) werken de leerlingen aan een grote wandschildering in de Bibliotheek AanZet Papendrecht. Met sjablonen en het gebruik van een overhead projector worden de meest bijzondere details aan de wandschildering toegevoegd. En elke leerling draagt iets bij waardoor de wandschildering steeds verder wordt uitgewerkt en er straks een groot groepswerk is ontstaan.

Workshop spoken word
Het verhaal van Pieter de Koning, een dappere verzetsheld uit Papendrecht, is voor rapper Kay Slice het uitgangspunt voor zijn workshop ‘spoken word’. Dat hij de leerlingen zelf ook inspireert is wel duidelijk als de leerlingen spontaan hun eigen rap aan hem willen laten horen. Hij biedt de leerlingen een eigentijdse benadering van het thema 75 jaar vrijheid door ze het verhaal te laten vertalen in hun eigen woorden. Welke woorden vinden zij het belangrijkst? Woorden als held, dapper, angst, bang, stoer komen voorbij.

Workshop linosnede
Ter verdieping hierop volgt een grafische workshop waarbij de leerlingen van zelfgekozen woord een linosnede maken. Onder begeleiding van Tamarah van Rossum maken ze een ontwerp van het woord en een beeld dat hierbij past. Dit gutsen ze uit een linoleum plaatje, waar ze met zwarte drukinkt een afdruk van maken. De resultaten zijn allemaal anders en spreken een duidelijke taal. De kracht van woord en beeld.

Cultuurmenu Papendrecht
Elk jaar wordt er vanuit het Cultuurmenu Papendrecht voor de groepen 7 & 8 een actueel project ontwikkeld, in samenwerking met lokale culturele partners. Voor het schooljaar 2020-2021 is het thema ’75 jaar vrijheid’ en zijn de culturele partners Bibliotheek AanZet en St. Dorpsbehoud Papendrecht. Een selectie oorlogsverhalen over/bij diverse locaties in Papendrecht is het uitgangspunt voor vier verwerkingsworkshops.

Oorlogsverhalen
De oorlogsverhalen gaan over verzet, heldendaden, verlies van vrijheid en bezetting. In deze tijd zijn een aantal thema’s heel actueel geworden door de coronacrisis, een link hiernaar is snel gelegd. De groepen 7 & 8 kunnen een keuze maken uit één van vier verwerkingsworkshop op het gebied van Beeldend, Poëzie en Media, Twee workshops vinden plaats bij Bibliotheek Aanzet, waarvan één het maken van een wandschildering is. Deze schildering krijgt een permanente plek op de Jeugdafdeling. Klik HIER voor meer informatie over de workshops voor groep 7 & 8.

Expositie 75 jaar vrijheid
De in december 2020 geplande expositie met alle resultaten uit de diverse workshops is verschoven naar april/mei 2021.