815 leerlingen vo op fiets cultuursafari

815 leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 september al fietsend op Cultuursafari in Dordrecht. Tijdens deze Cultuursafari maken de leerlingen van Loket Zwijndrechtse Waard, Walburg College, Wellant College, Insula College Koningstraat + Halmaheiraplein en Yulius ‘t Tij in een dag kennis met zeven culturele organisaties in Dordrecht.

Kennismaken culturele organisaties in Dordrecht
De leerlingen gaan fietsend op verkenningstocht langs de zeven culturele organisaties in Dordrecht: de Bibliotheek AanZet, Dordrechts Museum, Onderwijsmuseum, cinema The Movies, schouwburg Kunstmin, poppodium Bibelot en ToBe cultuurcentrum. De leerlingen ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen!

Ook voor het speciaal onderwijs
Nieuw in 2019 is dat ook leerlingen van het speciaal onderwijs op safari gaan. Hiervoor is een speciaal ochtendprogramma ontwikkeld. De cultuursafari is nu dus voor het speciaal onderwijs, vmbo, havo, vwo en gymnasium. Je krijgt als leerling een kijkje in de keuken van alle culturele organisaties. Voorafgaand krijgen alle leerlingen filmpjes van de activiteiten te zien, waardoor ze weten waar ze heen gaan en wat ze kunnen verwachten. Bekijk HIER de filmpjes op YouTube.

Kijkje achter de schermen
Tijdens deze Cultuursafari geven alle organisaties een kijkje achter de schermen. De leerlingen ontdekken waar alle culturele instellingen van Dordrecht te vinden zijn en wat daar te doen is. Ook ervaren ze hoe een expositie, kunstwerk, film en verhaal gemaakt wordt en hoe het leven van een popartiest eruit ziet. In het Onderwijsmuseum spelen de leerlingen het spel Heel Holland Exposeert en wordt de groep met de beste expositie gekroond. Bij de BibliotheekAanZet maken de leerlingen zelf een verhaal en tekenen illustratoren live mee om het verhaal in beeld te brengen. In Het Dordrechts Museum is zeven eeuwen schilderkunst te zien. Maar… Wat kost dat nou eigenlijk? Wie bepaalt de waarde van kunst? De leerlingen gaan een kunstveiling houden en kopen en verkopen zelf schilderijen. Wie sluit de beste deal?

Bij cinema The Movies leren ze hoe een camera gebruikt kan worden en de leerlingen gaan aan de slag met hout en karton bij ToBe cultuurcentrum. Hoe maak je met elkaar een groepskunstwerk? Hoe word je nou danser bij die toffe dansvoorstelling die je hebt gezien bij Schouwburg Kunstmin? En tenslotte krijgen de leerlingen bij poppodium Bibelot antwoord op de vraag: hoe ziet het leven van een popartiest eruit?

Het Servicebureau Onderwijs&Cultuur organiseert de Cultuursafari in samenwerking met de culturele organisaties en bedankt de gemeente Dordrecht voor het mogelijk maken van de Cultuursafari in Dordrecht.