2e klassers Dalton Vakcollege naar Museum 1940-1945

Het Dalton Vakcollege uit Dordrecht organiseert van maandag 16 tot en met donderdag 19 april de projectweek Vrijheid voor alle 2e klassers. Dit zijn 90 leerlingen. De invulling van deze projectweek is tot stand gekomen door intensieve samenwerking met het Dalton Vakcollege, Museum 1940-1945 en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur.

Wat betekent vrijheid voor mij
De docenten van het Dalton Vakcollege Leerpark willen graag dat de leerlingen iets meekrijgen over de geschiedenis en hen laten nadenken over de vraag: wat betekent vrijheid voor mij? Tijdens de projectweek wordt cultuur ingezet als middel om de (Dordtse) geschiedenis op meerdere manieren te ‘ervaren’. Wat kunnen we van de geschiedenis leren en hoe pas je dat toe in je eigen leven? De leerlingen bezoeken daarom meerdere musea en ze gaan zelf actief aan de slag met het onderwerp Vrijheid tijdens creatieve workshops.

Museum 1940-1945
Op maandag en dinsdag gaan de leerlingen naar Amsterdam. Ze bezoeken het Verzetsmuseum en het Stadsarchief en maken een wandeling door de Joodse buurt. De andere leerlingen kijken een film in het Energiehuis en bezoeken het Museum 1940-1945 in Dordrecht. In de weken voor de projectweek zijn museumdocenten van Museum 1940-1945 in de klas geweest om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog en de leerlingen luisterden ademloos. Het Museum 1940-1945 belicht de rol van de stad Dordrecht tijdens de oorlog. De leerlingen kunnen leren hoe de oorlog in hun eigen stad moet zijn geweest.

Eindpresentatie op 19 april
Op woensdag en donderdag vinden de workshops Spoken Word, Verhalen vertellen, Muziektheater, Affiche maken en Fotobewerking van ToBe cultuurcentrum plaats op school. Ook is er een les van Amnesty International. Alle workshops staan in het teken van het thema ‘vrijheid’ en hierin worden de leerlingen uitgedaagd om hun indrukken te verwerken en zelf actief bezig te zijn met het onderwerp. Op donderdagavond 19 april presenteren de leerlingen het resultaat aan elkaar en aan hun ouders op school. Ook wordt er een filmregistratie getoond van de hele projectweek.

Samenwerkende partners
Het Servicebureau Onderwijs&Cultuur is trots op de invulling van deze projectweek Vrijheid: het resultaat van een goede en intensieve samenwerking tussen het Dalton Vakcollege, Museum 1940-1945 en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur.