Alledaagse-spullen concert met zelfgemaakte instrumenten

Afgelopen 25 oktober vond de derde Toppie Seizoensdag plaats bij de Speelotheek Pip & Zo in Dordrecht. In het kader van duurzaamheid en recyclen was er een programma met allerlei creatieve, gezonde en sportieve activiteiten in dit thema.  

Zelf muziekinstrumenten maken met alledaagse-spullen
Wij programmeren als cultureel partner de kunst & cultuur activiteiten binnen Toppie Dordrecht. Zo maakten een groep van 20 kinderen, tussen de 4 en 8 jaar,  in de ochtend muziekinstrumenten van alledaagse spullen. Blikken, bakjes, bonen, zaden, kokers en spijkers. Met van alles wat je in je keukenkastje en opberghok kunt vinden, werden er vier verschillende soorten instrumenten gemaakt. Er was voldoende materiaal om te ontdekken hoe je rainmakers, shakers, bongo’s en guiro’s kunt maken.

Het ontdekken van verschillende geluiden en welke geluiden zij in de instrumenten konden stoppen was het grootste doel. Daarvoor werd er zelfs een ‘mini-studio’ ingericht waar de kinderen rustig konden luisteren naar wat voor geluiden ze hadden gemaakt.

Alledaagse-spullen concert
De middag  stond in het teken van het maken van een ‘alledaagse-spullen concert’. De kinderen zorden met hun zelfgemaakte instrumenten voor passende geluiden bij het verhaal over de herfst en het veranderde weer. De rainmakers waren de hagelstormen, de guiro’s en shakers maakten geluiden van allerlei verschillende bosdieren die zich verstopten voor de jager, gemaakt door de bongo’s. Samen sloten de kinderen af met een ‘lettergrepen-ritme spel’ waar al hun namen aan bod kwamen gespeeld onder een bepaald ritme.

De activiteit was een groot succes. De ouders van deze kinderen moeten vanaf nu oppassen dat de keukenkastjes en opberghokken niet ondersteboven worden gehaald om prachtige geluiden in eigen gemaakte instrumenten te stoppen!