Ambacht is een kunst

beeldende workshops in het Energiehuis

Doelgroep
Leerlingen van het voortgezet onderwijs

Doel
Het kennismaken met vaardigheden en technieken van een specifiek ambacht. De leerlingen ontwikkelen begrip en waardering voor cultureel erfgoed.

Intro
In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het VMBO.

Omschrijving
In het Energiehuis in Dordrecht is de historische functie van het gebouw goed zichtbaar. Je voelt en proeft de sfeer van de mensen die hier in de machinekamers gewerkt hebben voor de elektriciteit van de stad. Het is een gebouw waar gewerkt werd en nog steeds gewerkt wordt, maar nu aan cultuureducatie en creativiteit.

In het Energiehuis zijn er ateliers die vakspecifiek ingericht zijn. Je kunt hier het “ambacht” van bepaalde kunstdisciplines leren. Denk aan: edelsmeden, glasfusing,  ruimtelijk werken, keramiek,  textiele werkvormen, decoratie schilderen, papier marmeren en boekbinden, grafisch vormgeven en fotograferen of filmen. Het SOC adviseert graag over de mogelijkheden.

Uitvoerende organisatie
Servicebureau Onderwijs&Cultuur, ToBe cultuurcentrum