Cello concerten in gemeente Papendrecht

Op maandag 20 mei hebben 306 leerlingen uit het primair onderwijs en ruim 90 ouderen genoten van de celloconcerten in Theater de Willem.

Celloconcerten
Op maandag 20 mei vond de 16e editie van het Cellofestival Dordrecht plaats in Papendrecht. Dordt in Cello werkt samen met het Princes Christina Concours om de schoolconcerten voor de bovenbouw van het primair onderwijs in Papendrecht te geven. Deze schoolconcerten worden uitgevoerd door finalisten/winnaars van het Princes Christinaconcours. Dat kunnen twee cellisten zijn of een cellist met begeleider. Het is een interactief concert met veel muziek en veel informatie over het instrument en geschiedenis.

Het concert staat niet op zichzelf en richt zich naast leerlingen van het primair onderwijs ook op de groep geïsoleerde ouderen. De ouderen ervaren een concert, ze ontmoeten jonge talenten en worden door een ontmoeting op een openbare plek uit hun isolement gehaald. Bij de concerten is educatief materiaal ter voorbereiding van het concert beschikbaar voor de leerlingen en de ouderen.

Workshop
In de week vooraf aan de concerten zijn de leerlingen op een bijzondere wijze voorbereidt door een workshop taal en poëzie. Hierin kregen ze de tools om zelf poëzie te schrijven over de cello en de muziek. Zo leren de leerlingen hoe zij hun ervaringen en emotie om kunnen zetten in poëzie.

De mooiste stukken zijn tijdens de concerten voor leerlingen van de bovenbouw en ouderen ten gehore gebracht en live begeleid door de cello instrumenten. De poëzie workshop is gegeven door Marieke van Leeuwen, een Stadsdichter en tevens cellist. Zij is gespecialiseerd in taal en poëzie workshops en weet het beste uit leerlingen naar boven te halen.

Motief
De celloconcerten in Papendrecht zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeente Papendrecht, de Cultuurmakelaar van het Servicebureau Onderwijs& en de organisatie Dordt in Cello. Benieuwd wat de Cultuurmakelaar nog meer doet? Kijk dan hier voor de Cultuurmakelaar Participatie en hier voor de Cultuurmakelaar Educatie.