Club Kunst in Huis combineert educatie en ontspanning op afstand

Even geen school. Weinig contact met vriendjes en vriendinnen. Minder contact met de juf of meester. Na school niet naar de voetbal of dansles. Veel kinderen missen van alles wat eerst zo normaal was. Bovendien biedt het afstandsonderwijs minder mogelijkheden voor een gedifferentieerd onderwijsaanbod. Creatieve activiteiten, op een andere manier uitgedaagd worden, samen met andere kinderen maakt het mogelijk om talenten te ontwikkelen. Club Kunst in Huis doet daar iets aan in deze bijzondere tijd!

 

Club Kunst in Huis
Club Kunst in Huis zijn online ontmoetingen tussen maximaal 4 kinderen en een kunstvakdocent. Ze krijgen drie tot vijf keer per week van 15.30-16.30 uur online les. Deze kinderen uit Dordrecht zijn uitgenodigd door hun eigen school om mee te doen aan Club Kunst in Huis.

Onder de indruk
Vakdocent Melanie Leeflang: “Ik ben onder de indruk van het enthousiasme, vindingrijkheid en openheid van de kinderen. Dat is merkbaar en voelbaar, ondanks dat alles online plaatsvindt. Dit geldt ook voor mijn collegavakdocenten. We zijn 14 april gestart en in totaal zijn we met negen vakdocenten. Iedere vrijdag evalueren wij de lessen en werken de opdrachten uit voor de volgende week. De lessen zijn ingepland tot 8 mei, maar misschien wordt dit verlengd.”

Inhoud les
Elke les begin met een praatje, een moment om elkaar wat beter te leren kennen en veiligheid te creëren. Er gebeurt en verandert enorm veel om ons heen. Kunsteducatie wordt als middel ingezet om hier bij stil te staan. Hiervoor zijn allerlei leuke werkvormen bedacht. Denk aan een opdracht als Waar ben je? Maak een plattegrond en laat zien waar jij werkt aan school, slaapt, speelt, ontspant, eet, en …. Voor de kinderen is het, naast kunst en cultuuractiviteiten, dus ook een laagdrempelige plek om hun verhaal te doen, te vertellen hoe het met hen gaat en te verwerken van alles wat op hen afkomt en wat zij ervaren.

Bijzondere samenwerking
Club in Huis is een unieke samenwerking tussen het schoolbestuur van stichting Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD), Stichting Katholiek Onderwijs Bernardus Alfrink (SKOBA), ToBe cultuurcentrum en Servicebureau Onderwijs&Cultuur uit Dordrecht. Er doen 22 kinderen mee en 9 kunstvakdocenten. De leerlingen zitten op verschillende scholen in Dordrecht: Mondriaan, John F. Kennedyschool, locatie Wielwijk, De Keerkring, de Albatros, Statenschool en de Wereldwijzer.