Creativiteit in huis met afval

In deze tijdens van thuis zijn kan het soms lastig zijn om het dagelijkse ‘kunstuurtje’ invulling te geven. Graag geven we daarom voorbeelden uit de praktijk die ook makkelijk thuis uit te voeren zijn. In dit eerste voorbeeld hebben we het over het thema afval.

Op 2 maart vonden er op het SBO de Kameleon in Papendrecht workshops plaats waarbij op een creatieve manier werd gewerkt met het thema afval. Alle elf groepen van de school hebben genoten van de workshops.

Ritme zit overal
De onderbouw heeft een workshop ritme gevolgd. Hierbij werd er volop geëxperimenteerd met het maken van een ritme op verschillende voorwerpen. Zo werd er geslagen op prullenbakken, krukjes, lege blikken, emmers en andere kleine voorwerpen die te vinden waren in het klaslokaal.

Zelf uitproberen?
Het enige wat je nodigt hebt zijn stokjes om mee te slaan. Leuk om samen met het gezin te ontdekken welke voorwerpen verschillende geluiden kunnen maken

Hoe ziet de wereld eruit zonder afval?
De bovenbouw is aan de slag gegaan met het ontwerpen van een utopisch wereld waarin de natuur vrijuit kan groeien en afval niet bestaat. Met verschillende materialen zijn de leerlingen aan de slag gegaan op één groot doek. Er werd gewerkt met waterverf, acrylverf, ecoline en houtskool.

Zelf uitproberen?
Ga met elkaar aan de slag op één groot vel met de materialen die je in huis hebt. Denk na over hoe het Coronavirus er voor zorgt dat de straten schoner zijn, het water helderder en de lucht schoner. Hoe zou de wereld er uit zijn als dit vanaf nu de standaard is en de natuur vrijuit kan groeien?