De Toppie Fissa – 800 jaar Stad Dordrecht

De dag wordt zelf uitgebouwd tot een heuze evenementendag waarbij Dordtse kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar kunnen ontdekken wat Dordrecht nu zo bijzonder maakt. Voor het evenement wordt er vooral kinderen uitgenodigd in de wijken rondom het Energiehuis. Natuurlijk zijn ook de kinderen uit andere wijken van harte welkom. Bij de activiteiten worden de (groot) ouders en/of verzorgers ook betrokken. Ze worden uitgenodigd om mee te doen of mee te helpen tijdens deze grote fissa. Helaas heeft het Coronavirus de planning van 800 jaar stad wat in de war gegooit. Hierdoor is de Toppie Fissa uitgesteld. Gelukkig wordt op 29 oktober 2021 dit feest, waar “fissa” straattaal voor is, ingehaald.

Helden van Dordrecht
Tijdens de Toppie Fissa wordt er aandacht besteed aan de helden van Dordrecht. Bij helden wordt vaak gedacht aan figuren van vroeger, bij Toppie wordt er gekeken naar de helden van nu: De helden van de straat. Zij staan dichtbij en zijn toegankelijk voor de kinderen. Ook hier wordt er aangesloten bij de thema’s sport, muziek, natuur, voeding en cultuur. Dit wordt gedaan in de breedste zin van het woord met af en toe nog een stiekeme knipoog naar het verleden.

Het doel is om jonge Dordtenaren laten zien welke talentvolle helden, sporters, muzikanten, dansers, artiesten, biologen en koks er in hun eigen stad wonen. Deze helden van de straat laten hun talenten zien terwijl ondertussen de kinderen van 6-12 jaar sporten, dansen, spelen en van de natuur in en om de stad genieten. Hierbij ontdekken ze samen hun eigen talenten en zien ze dat het helemaal niet onmogelijk is om zelf ook zo’n held te worden.

Door middel van demonstraties en workshops laten de Dordtse helden hun skills zien, maar laten ze de kinderen ook zelf ook gewoon weer lekker ouderwets op straat spelen en de natuur om zich heen ontdekken. Hierdoor inspireren, motiveren en enthousiasmeren we kinderen te ontdekken waar ze blij van worden en dat dit plezier ook dichtbij huis gevonden kan worden en heel divers kan zijn.

Om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om aan te sluiten, kiezen we voor een centrale locatie, met goede voorzieningen en een mooi uitstraling: Het Energiehuis. Hier zullen we zowel binnen- als buitenactiviteiten organiseren.