Eerste Oplaadpunt voor kunstdocenten uit het voortgezet onderwijs

Op dinsdag 29 januari vond in het Energiehuis het eerste Oplaadpunt plaats: een moment om even op te laden voor kunstdocenten uit het voortgezet onderwijs. De middag werd georganiseerd door het Servicebureau Onderwijs&Cultuur (SOC). Kunstdocenten van verschillende scholen ontmoeten elkaar nauwelijks en soms bestaat de kunstsectie op een school uit 1 persoon. De hoogste tijd om ervaring uit te wisselen en te leren van elkaars tips en trucs.

Oplaadpunt is eerste stap naar netwerk kunstdocenten in Dordrecht
De middag bestond uit een gezamenlijk deel en twee inspiratiesessies. Doel van de middag was om in contact te komen met andere kunstdocenten, kennis en ervaring te delen en inspiratie krijgen. De docenten waren duidelijk enthousiast en drongen aan op een  vervolg op deze middag. Met dit eerste Oplaadpunt is de eerste stap naar een netwerk kunstdocenten succesvol gestart. En het SOC had als positieve afsluiter het aanbod van teamtrainingen Creatieve Technologie aan een aantal scholen. Ook hier ontmoeten kunstdocenten van verschillende scholen elkaar weer. Wordt vervolgd!

Ervaring uitwisselen
Tijdens de voorbereiding op deze middag blijkt dat veel docenten tegen dezelfde vragen aanlopen. Denk hierbij aan vragen over ‘Hoe geef je de visie op cultuureducatie van je school vorm in de praktijk?’ en ‘Hoe krijg ik mijn directie en collega’s mee?’. Deze vragen zijn besproken en er zijn veel tips aan elkaar gegeven.

Inspiratiesessies
De eerste inspiratiesessie werd verzorgd door Shailoh Phillips (onderzoeker, educator en mediakunstenaar). Zij ging met de deelnemers aan de slag met technologie en maakonderwijs. Haar missie is  “mensen creatief en kritisch leren omgaan met de mogelijkheden van het digitale tijdperk” . Shailoh kwam met antwoorden en inspirerende manieren tot opdrachten waar jongeren zich door aangesproken voelen.

Tijdens de  tweede inspiratiesessie  vertelden Remco Went (Coördinator voortgezet onderwijs MAAS Theater en Dans in Rotterdam) en docent Elles Lenssen van het Laurens Lyceum over hoe je een goede relatie opbouwt tussen school en culturele organisatie. Praktische tips waarmee de docenten meteen aan de slag kunnen.