Fransje Kraaij

Functie:
Coördinator Cultuureducatie

Werkgebied(en):
Leren en Inspireren, Cultuur Dichtbij

E-mail:
Fransje@onderwijs-cultuur.nl 

Persoonlijke achtergrond:
Mijn liefde voor theater en dans is op het gymnasium in Utrecht ontstaan. Het mooie van theater vind ik dat je met een paar eenvoudige afspraken in een ruimte met elkaar altijd iets bijzonders meemaakt. Van te voren weet je nog niet wat. Je zit in het moment en beleeft …wat je maar wilt, om daarna het normale leven weer in te lopen, alsof er niet gebeurd is. Ik vond Theaterwetenschappen in Utrecht interessant, maar wilde graag dichter op de uitvoering zitten. Vandaar dat ik na mijn propedeuse in Arnhem de opleiding Theaterdocent heb gedaan.

Na mijn afstuderen (1999) ben ik in Rotterdam gaan wonen en heb daar voorstellingen met verschillende groepen jongeren gemaakt in hun vrije tijd. Jongeren die nog maar net in Nederland woonden met geboren en getogen Nederlanders, een vaste groep Kaapverdiaanse Rotterdammers, Europese uitwisselingsprojecten en een voorstelling in een bejaardentehuis. Naast mijn liefde voor jongeren ontwikkelde ik ook een passie voor interdisciplinaire projecten. Ik hou van combinaties tussen theater, debat en beeldende kunst bijvoorbeeld.

Dat heeft zich ontwikkeld tot een speel- maak en denkplek voor alle Rotterdammers ‘Buitenplaats Brienenoord’ die momenteel wordt ontwikkeld op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. In Dordrecht heb ik lang bij ToBe gewerkt. Eerst als theaterdocent en regisseur bij Jeugdtheaterschool Dordrecht, daarna als programmaleider Theater en Dans.

Binnen het SOC:
Sinds september 2018 werk ik bij het SOC, waar ik me bezig houd met het sociaal domein, denk hierbij aan projecten voor bijzondere doelgroepen. Een voorbeeld daarvan is het project Cultuur Dichtbij, waarbij het SOC met zorginstellingen een cultureel programma ontwikkelt.

Ook organiseer ik oplaadpunten, seminars en netwerkbijeenkomsten voor alle domeinen van het SOC waarbij kennisuitwisseling centraal staat en de rol van het SOC als intermediair en sparringpartner tot uiting komt.