Groep 8 afsluiting, maar dan anders

Heeft de Corona-crisis ook bij jouw school roet gegooid in de groep 8 afsluiting? Zit jij daarom nu met de handen in het haar over de bekende musical? Het ServicebureauOnderwijs&Cultuur heeft iets voor jou! Wij hebben twee mooie producten ontworpen die binnen de beschikbare tijd ervoor zorgen dat jouw groep 8 alsnog een onvergetelijk afscheid heeft.

Product 1: Goodbye Cube

  • Wat: Eén groot kunstwerk waarbij leerlingen hun herinneringen zichtbaar maken
  • Tijd: Minstens 4 dagdelen onder leiding van een kunstvakdocent, uitbreiding is altijd mogelijk
  • Waar: Op school in een grote ruimte (aula, speellokaal of bij mooi weer het schoolplein)
  • Eindresultaat: Een groot kunstwerk van 2 bij 3 meter als cadeau voor de school en voor iedere leerling een mini goodbye cube die ze op hun afscheid van het kunstwerk afhalen en meenemen naar huis.

Het doel van dit product is ten eerste dat de leerlingen een onvergetelijke tijd met elkaar hebben gehad. Terwijl ze aan dit kunstwerk werken, kijken ze terug op de tijd die ze samen hadden, met de school en de leerkrachten. Ze maken plezier, werken samen en halen herinneringen op terwijl ze aan één groot gezamenlijk kunstwerk werken.

Het kunstwerk is opgebouwd uit een aantal verschillende elementen: het houten frame, hangende elementen en de mini goodbye cube voor de leerlingen zelf met daarin persoonlijke boodschappen van de klas en leerkracht. Het houten frame vormt de basis van het kunstwerk. Hieraan komen allerlei hangende elementen die de leerlingen zelf hebben gemaakt. Deze hangende elementen bestaan uit een variatie van foto’s, zinnen, woorden of teksten met herinneringen of kenmerkende beeldelementen waar de leerlingen zich mee kunnen identificeren.

Een kunstvakdocent helpt met het vormgeven van het kunstwerk. Hierbij begeleidt de docent de kinderen door middel van het creatieve proces de leerlingen in het vormgeven van hun herinneringen in tastbaar materiaal.

Product 2: The memory movie

  • Wat: een registratie van de mooiste herinneringen van groep 1 tot en met groep 8
  • Tijd: Minstens drie dagdelen
  • Waar: Op school waarvan minstens 1 dagdeel in een lege school
  • Eindresultaat: Een ‘one shot’ movie waarin de leerlingen door middel van korte performances laten zien hoe ze terugkijken op hun schooltijd.

Het doel van dit product is het creëren van een week/ dag waarin de kinderen plezier hebben gehad, afscheid van elkaar nemen en een tastbare herinnering maken in de vorm van single shot memory movie. De film is het eindproduct, wat eraan voorafgaat is een show vol met performances. Deze show wordt uiteindelijk geregistreerd in een ‘single shot’. De performances worden in groepjes voorbereid, denk hierbij aan: muziek, dans, theater of performance art.

De rode draad hierin is de verschillende groepen die de leerlingen hierbij doorlopen hebben. Elke performance vindt plaats op een verschillende locatie in de school. Daar wordt ook nagedacht over de ‘aankleding’ van de ruimte. Bijvoorbeeld: hoe staan de stoelen en tafels? Moeten er nog ‘special effects’ komen zoals een rookmachine of projectie. Er wordt een route bepaald en daarmee ook de volgorde van de performances.

Op de een-na-laatste dag wordt de ‘single-shot’ gefilmd en de volgende dag (avond) komt deze in première voor de groep. Mocht het tegen die tijd mogelijk zijn, kan er ook publiek uitgenodigd worden. Zo kunnen ze samen als afsluiting kijken naar de film met daarin hun performances.

Een kunstvakdocent begeleidt de leerlingen in het maken van hun performances. Omdat deze docent multidisciplinair werkt en kennis heeft van het creatieve proces kan goed de vertaalslag gelegd worden tussen de herinneringen van de leerlingen en een goede performances die er ook nog eens tof uit ziet op beeld. De one shot memory movie wordt uiteindelijk opgenomen door een filmvakdocent. Diegene zal de leerlingen ook meenemen in het proces van het maken van een film zodat het echt een “coproductie” wordt.

Alle twee de producten kunnen ingekort of uitgebreid worden naar de wensen van de school. Het prodcut wordt immers altijd volledig op maat afgestemd  zodat het precies past bij jouw groep 8. Meer informatie over de producten? Neem dan contact op via: Yarah@onderwijs-cultuur.nl