Liesbeth de Boer

Functie:
Coördinator Voortgezet Onderwijs

Werkgebied(en):
Voortgezet en Beroepsonderwijs, gemeente, culturele en maatschappelijke organisaties

Persoonlijke achtergrond:
In Utrecht heb ik Theater-, Film- en Televisiewetenschappen gestudeerd en daarna een master Kunstbeleid en –management gedaan met een specialisatie Cultuureducatie. Na een wetenschappelijke studie komen veel mensen terecht in beleids- of organisatiewerk, maar ik ben een pragmatisch type en wilde graag zelf dichterbij de kunsten staan. Zelf creëren; als maker en als begeleider van aanstormende talenten in het onderwijs. Aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heb ik in deeltijd de opleiding Grafisch Ontwerp gedaan en daarnaast ging ik als docent aan de slag. Bij een aantal musea in Rotterdam heb ik als museumdocent gewerkt en daarna ben ik in het voortgezet onderwijs terecht gekomen. Bij het Farelcollege in Ridderkerk heb ik zeven jaar gewerkt, vooral als docent beeldend en kunstvakken in het vmbo en tweetalig vwo. Daar was ik een actieve docent en heb daar allerlei projecten opgezet en georganiseerd.

Sinds augustus 2017 mag ik dat doen voor veel meer scholen, als coördinator VO bij het Servicebureau Onderwijs&Cultuur (SOC). In deze functie kan ik mijn interesses en ervaring goed inzetten om samen met de scholen mooie projecten te ontwikkelen en te organiseren. Het is erg leuk om allerlei projecten nu ‘vanaf de andere kant’ te organiseren en mijn ervaring in het voortgezet onderwijs komt nog dagelijks van pas. Naast mijn werk bij het SOC ben ik actief als freelance grafisch ontwerper en illustrator en geef ik workshops voor jongeren en volwassenen.

De grootste voldoening van mijn werk is om de (soms stiekem – want zeggen dat iets leuk is, is natuurlijk echt niet cool!) glinsterende ogen van leerlingen te zien als zij actief kunst ervaren. Hoe fantastisch is het om te zien dat een leerling trots is op zichzelf, dat hij/zij iets heeft gemaakt wat hij nooit had verwacht!

Binnen het SOC:
Samen met mijn collega Helen ben ik het aanspreekpunt voor het Voortgezet Onderwijs in onze regio. We werken vraaggericht en geven dus vorm aan vragen van scholen op het gebied van cultuureducatie. Samen met hen en culturele en maatschappelijke organisaties gaan we aan de slag om een mooi product neer te zetten. We organiseren projecten, leerlijnprogramma’s en evenementen. Ook zijn we combinatiefunctionaris Voortgezet Onderwijs in Dordrecht. En samen met collega’s van het Primair Onderwijs houd ik me bezig met het ontwikkelen van aanbod in het maatschappelijk domein. Ook zie ik kansen voor cultuureducatie om zich bezig te houden met de actuele thema’s binnen wetenschap en techniek.