Nagenieten van Cultuursafari 2020

880 leerlingen voortgezet onderwijs gingen maandag 21 t/m vrijdag 25 september al fietsend op Cultuursafari in Dordrecht. Tijdens deze Cultuursafari maakten de leerlingen van Loket Zwijndrechtse Waard, Wellant College, Dalton Vakcollege + Stedelijk Dalton Lyceum Kapteynweg, Insula College Koningstraat + Halmaheiraplein en Yulius Het Tij in een dag kennis met zeven culturele organisaties in Dordrecht. Namelijk met de Bibliotheek AanZet, Dordrechts Museum, Nationaal Onderwijsmuseum, cinema The Movies, schouwburg Kunstmin, poppodium Bibelot en ToBe cultuurcentrum. De leerlingen ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen!

Aftermovie Cultuursafari 2020 film en montage door Jonathan Weah

Ook voor het speciaal onderwijs
Ook dit jaar werkten we met twee types programma’s, zodat het voor alle leerlingen een leuke ervaring wordt. Zo was er een dagprogramma voor de mavo, havo en vwo leerlingen én een ochtendprogramma voor de leerlingen van het speciaal onderwijs en het vmbo.

Programma 2020
Tijdens de Cultuursafari geven alle organisaties een kijkje achter de schermen. De leerlingen ontdekken tijdens de Cultuursafari waar alle culturele organisaties van Dordrecht te vinden zijn en wat daar te doen is. Ook ervaren ze hoe een expositie, kunstwerk, film en verhaal gemaakt wordt en hoe het leven van een danser en popartiest eruit ziet.

In het Nationaal Onderwijsmuseum speelden de leerlingen het spel Heel Holland Exposeert en werd de groep met de beste expositie gekroond. Bij de BibliotheekAanZet maakten de leerlingen een megagrootinvulverhaal. In Het Dordrechts Museum is zes eeuwen schilderkunst te zien. Maar… Wat kost dat nou eigenlijk? Wie bepaalt de waarde van kunst? De leerlingen hielden een kunstveiling en (ver)kochten zelf schilderijen. Bij cinema The Movies leerden ze hoe een camera gebruikt kan worden.

Cultuursafari in het Energiehuis
De leerlingen doken bij Schouwburg Kunstmin in de wereld van een innovatief dansgezelschap: Another Kind of Blue. Onder leiding van choreograaf David Middendorp brengen zij dans en technologie samen op het podium en ze woonden een openbare repetitie bij van de dansers. En tenslotte kregen de leerlingen bij poppodium Bibelot antwoord op de vraag: hoe ziet het leven van een popartiest eruit?

Three of Life
Bij ToBe cultuurcentrum gingen de scholieren aan de slag met de eigen handen en met verschillende materialen zoals hout, klei, karton, papier en verf. Het eindresultaat is een kleurrijke levensboom, de Three of Life, een groepskunstwerk van alle leerlingen. Zie hieronder een filmpje gemaakt door RTV Dordrecht:

Samenwerking
Wij organiseren de Cultuursafari in samenwerking met de culturele organisaties en bedankt de gemeente Dordrecht voor het mogelijk maken van de Cultuursafari in Dordrecht.