Presentatie Kunst & Technologie in bibliotheek Papendrecht

Vrijdag 1 juli hebben de leerlingen groep 7/8 op een bijzondere manier het project kunst & technologie gepresenteerd vanuit het Cultuurmenu Papendrecht. 10 scholen met ruim 600 leerlingen hebben meegedaan aan dit project. De leerlingen volgden een van de vier workshops fotografie, muziek, animatie en beeldend in dit thema. De resultaten van het project werden getoond tijdens de presentatie.

Presentatie
Wethouder Jan Dirk van der Borg (Cultuur) opende de presentatie om 11.00 uur samen met leerlingen van SBO De KameleonPrins Florisschool en kindcentrum Oranje-Nassau. Vervolgens zette de leerlingen telkens een kettingreactie in werken die zij zelf hebben gebouwd.

Beginnend bij de leerlingen die de workshop ‘Krachtige Kettingreacties’ van Marjolein Kloet hebben gevolgd. Tijdens deze workshop experimenteerden leerlingen met allerlei alledaagse materialen hoe de wetten in de natuurkunde toegepast worden in originele kettingreacties. Vervolgens lieten de leerlingen die de workshop ‘Een verhaal in beeld! Stopmotion animatie’ van Yarah Winkelaar hebben gevolgd hun films zien. Zij hebben geleerd hoe voorwerpen tot leven gebracht worden en hoe muziek en tekst hun beeldverhaal kunnen versterken.
Als derde lieten de leerlingen die vrijdag live gewerkt hebben aan de fotografieworkshop ‘Schrijven en schilderen met licht’ met Mark Isarin zien hoe zij hun mooie foto’s hebben gemaakt. Hier was de wethouder Jan Dirk van den Borg tijdelijk het model, om goed te tonen hoe het precies werkt. In de muziekworkshop ‘Ontdek de onzichtbare kracht van geluid!’ van Lucien Foort onderzochten leerlingen met hun oren wat geluid eigenlijk is. En maakten daarna zelf geluiden, ook met hulp van moderne technologie. De leerlingen legden tijdens de presentatie uit hoe ze de geluiden hebben gevonden en is er van alle geluiden samen een toffe beat gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst & technologie
Elk jaar wordt er vanuit het Cultuurmenu Papendrecht voor de groepen 7 & 8 een actueel project ontwikkeld, in samenwerking met lokale culturele partners. Voor het schooljaar 2021-2022 is het thema kunst & technologie uitgewerkt in samenwerking met culturele partner Bibliotheek AanZet.

Cultuurmenu Papendrecht
Cultuurmenu Papendrecht is voor alle basisscholen én het speciaal onderwijs in Papendrecht de online plek voor actueel aanbod binnen cultuureducatie. Het is een website waarop culturele activiteiten onder schooltijd staan van culture organisaties in Papendrecht. De activiteiten sluiten aan bij binnenschoolse thema’s. Het werkt met een schema waarin twee jaarlijks de disciplines Theater, Dans, Beeldend, Kunst & Technologie en Muziek aan bod komen. Het is naast vast aanbod ook mogelijk om te kiezen voor maatwerk. De culturele partners van Cultuurmenu Papendrecht zijn Jeugdtheaterschool PapendrechtBibliotheek AanZet, muziekvereniging ExcelsiorTheater de Willem en Museum Dorpsbehoud.

Cultuurmakelaar Papendrecht
Deze workshops worden mogelijk gemaakt door de Cultuurmakelaar Papendrecht. De Cultuurmakelaar wordt door SOC uitgevoerd in opdracht van de gemeente Papendrecht, domein Cultuur. De Cultuurmakelaar stimuleert cultuureducatie en cultuurparticipatie in Papendrecht in het algemeen en in het bijzonder onder kinderen, jongeren en kwetsbare doelgroepen. De Cultuurmakelaar levert een concrete bijdrage aan de uitvoering van de cultuuragenda 2018-2022 Papendrecht. Hierbij is de Cultuurmakelaar verantwoordelijk voor het ophalen van vragen, wensen en behoeften bij de doelgroepen en het maken van verbindingen.