Theatervoorstelling ‘De wereld van Jaz’ in Het Polderwiel

Op donderdag 2 mei heeft de theatervoorstelling ‘De wereld van Jaz’ plaatsgevonden in het Polderwiel. Dit vond plaats in het kader van vakantieactiviteiten voor kinderen in het Speciaal onderwijs (SO) en het speciaal basisonderwijs (SBO) vanuit Toppie Dordrecht.

De voorstelling
De voorstelling ‘De wereld van Jaz’ is gemaakt door de Vertelfabriek. Dit theatergezelschap heeft de voorstelling specifiek gemaakt voor kinderen in het SO en het SBO. Dit houdt in dat de voorstelling stimulerend is ongeacht de beperking van het kind en prikkelarm is. “Met de voorstelling dagen we de kinderen uit, vanuit wat ze willen en kunnen, om contact te maken met de ander. Dromen kan en mag altijd. Als iets niet lukt, dan is dat niet erg. Samen komen we er wel! Dat is wat we de kinderen mee willen geven. Iedereen mag er zijn, ook als je ‘anders’ bent. Verschillen tussen mensen zijn juist zo leuk, dat is wat deze voorstelling op een begrijpelijke en speelse wijze laat zien.” aldus de Vertelfabriek.

Het verhaal van ‘De wereld van Jaz’:

Jaz woont in zijn eentje op een kleine planeet. Het is een leuk planeetje, maar er is niemand om mee te spelen. Er zijn meer leuke, bijzondere, aparte figuurtjes in deze voorstelling die ook alleen op hun planeetje leven. Eigenlijk zitten ze helemaal niet zo ver bij elkaar vandaan. Reis mee met Jaz om ze allemaal te ontmoeten.

De locatie
De voorstelling heeft plaatsgevonden in wijkcentrum het Polderwiel van Het Spectrum. Dit wijkcentrum in de wijk Stadspolders was de perfecte locatie om verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen. Alhoewel de voorstelling gericht was op kinderen uit het SO en SBO met de belevingswereld van 3 tot 7 jaar, waren andere kinderen uit het regulier onderwijs met diezelfde leeftijd en de ouderen die woonachtig zijn in de woningen gelegen boven het Polderwiel ook van harte welkom.

Het motief
Het Servicebureau Onderwijs&Cultuur is onderdeel van de organisatie Toppie Dordrecht en is verantwoordelijk voor de culturele activiteiten die namens Toppie Dordrecht georganiseerd worden. Het SO en SBO zijn twee doelgroepen die hierbij wat extra aandacht krijgen en waarvoor onder andere vakantieactiviteiten georganiseerd worden.