Voorstelling Hot Spot geeft jongeren inzicht in drank- en drugsgebruik op Maxima- en Farelcollege

Op 24, 30 maart en 16 juni speelt theatergroep PlayBack Hot Spot voor bovenbouw leerlingen van het Maximacollege en het Farelcollege in Ridderkerk. Het is een confronterende interactieve theatervoorstelling die een realistisch beeld schetst van het drank- en drugsgebruik onder jongeren.

De voorstelling maakt voelbaar wie of wat je kan beïnvloeden als het gaat om drank en drugs. Na de theatervoorstelling volgt een interactief gedeelte waarbij leerlingen binnen een veilige omgeving worden uitgenodigd tot een open gesprek en discussie. Dit traint jongeren weerbaarder te worden tegen de invloed van de groep en het verlangen te vluchten in de roes. Een mooie manier om drank en drugsgebruik bespreekbaar te maken.

Maximacollege
Play Back speelde de voorstelling Hot Spot op 24 maart in Het Plein in Ridderkerk voor de bovenbouwleerlingen. 96 onderbouwleerlingen gingen een week eerder, op 18 maart, naar de muzikale dansproductie Hand in Hand van 
theatermakerij Storm. Hand in Hand gaat over inclusiviteit in de groep met de nadruk op LHTBIQ+ jongeren. Negatieve reacties, pesten en geweld  van leeftijdsgenoten komen bij deze jongeren veel voor waardoor ze kwetsbaar zijn voor eenzaamheid, depressie en uitsluiting. Deze voorstelling biedt de school een handvat opdat iedereen zichzelf mag zijn en dat de school een veilige omgeving creëert waarin iedereen zich welkom voelt. 

Farelcollege
De 3ejaars leerlingen van het Farelcollege deden 30 en 31 maart drie verschillende workshops op school: theater, hiphop en brass. Daarnaast keken zij naar de voorstelling Hotspot van theatergroep Playback. Op 31 maart liep het iets anders dan gepland, een actrice was ziek en dus kon de voorstelling niet gespeeld worden. Met spoed werd er een film geregeld door SOC, zodat het programma gewoon door kon gaan. De workshops verliepen goed en de voorstelling is verplaatst naar 16 juni zodat de rest van de leerlingen het ook nog kunnen zien.