Week van de vrijheid bij het Dalton Vakcollege

Het Dalton Vakcollege uit Dordrecht organiseerde van maandag 16 tot en met donderdag 19 april de projectweek Vrijheid voor alle 2e klassers. Dit zijn 90 leerlingen. De invulling van deze projectweek is tot stand gekomen door intensieve samenwerking met het Dalton Vakcollege, Museum 1940-1945 en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur. We zijn trots op het resultaat. Hieronder een filmpje gemaakt door RTV Dordrecht.

Wat betekent vrijheid voor mij
De docenten van het Dalton Vakcollege Leerpark wilden graag dat de leerlingen iets meekregen over de geschiedenis en hen laten nadenken over de vraag: wat betekent vrijheid voor mij? Tijdens de projectweek is cultuur ingezet als middel om de (Dordtse) geschiedenis op meerdere manieren te ‘ervaren’. Wat kunnen we van de geschiedenis leren en hoe pas je dat toe in je eigen leven? De leerlingen bezochten daarom meerdere musea en ze gingen zelf actief aan de slag met het onderwerp Vrijheid tijdens creatieve workshops.

Museum 1940-1945
Op maandag en dinsdag gingen de leerlingen naar Amsterdam. Ze bezochten het Verzetsmuseum en het Stadsarchief en maakten een wandeling door de Joodse buurt. De andere leerlingen keken een film in het Energiehuis en bezochten het Museum 1940-1945 in Dordrecht.

Eindpresentatie op 19 april
Op woensdag en donderdag vonden de workshops Spoken Word, Verhalen vertellen, Muziektheater, Affiche maken en Fotobewerking van ToBe cultuurcentrum plaats op school. Ook was er een les van Amnesty International. Alle workshops stonden in het teken van het thema ‘vrijheid’ en hierin werden de leerlingen uitgedaagd om hun indrukken te verwerken en zelf actief bezig te zijn met het onderwerp. Op donderdagavond 19 april presenteerden de leerlingen het resultaat aan elkaar en aan hun ouders op school.

Samenwerkende partners
Het Servicebureau Onderwijs&Cultuur is trots op de invulling van deze projectweek Vrijheid: het resultaat van een goede en intensieve samenwerking tussen het Dalton Vakcollege, Museum 1940-1945 en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur.